Rettentő sokszor halljuk, hogy fontos a szemészeti szűrés, na de miért is vinném el a gyerekemet, hiszen észreveszi a kis repülőt az égen és a hangyát a fű között is... Azonban sokszor előfordul, hogy a gyermek csak az egyik szemével nem lát jól és ezt nem feltétlenül veszik észre. A szülő csak azt látja legfeljebb, hogy kicsit ügyetlen a gyerek, esetleg később tanul meg biciklizni.

 

Mi van a háttérben?

A látási problémák leggyakoribb okai gyermekkorban: fénytörési hiba, kancsalság, rejtett kancsalság, tompalátás. 

  • A fénytörési hiba rossz látást és akár tompalátást is eredményezhet egyik vagy mindkét szemen. A fénytörési hiba okozhat olvasási- írási nehézséget, fejfájást, sűrű pislogást, hunyorgást is. Megfelelő szemüveg használatával korrigálható.

  • A kancsalság tompalátást okozhat, mely időben felfedezve jól kezelhető megfelelő szemüveggel, az erősebbik szem megfelelő idejű takarásával. A kancsalság súlyos betegség tünete is lehet, így gyanú esetén feltétlenül szemészeti vizsgálat javasolt.

  • A rejtett kancsalság látás zavart, fejfájást, figyelemzavart, szem kifáradást okozhat. Megfelelő szemüveg használatával a panaszok sokszor megszüntethetőek.

  • Tompalátásról pedig akkor beszélünk, amikor a jól látó szem “elnyomja “ a gyengébben látót, így az nem tanul meg élesen látni. Meg lehet “tanítani “ a szemet a jó látásra megfelelő szemüveg korrekció viselésével, szükség esetén a jól látó szem átmeneti letakarásával. Ez azonban időigényes, hosszú folyamat, néha egy-két év is kell hozzá. Tudni kell, hogy a szem csak 6 éves korig “tanítható”, így érthető, hogy a kezelést legkésőbb 3 éves korban el kell kezdeni, hogy biztosan sikereket érjünk el.

A két szem jó látásélessége, valamint a két szem együttes mozgása a feltétele annak, hogy a magasabb rendű látás, a finom térlátás kialakuljon. A finom térlátás azt jelenti, hogy a gyerek kis távolságon belül is különbséget tud tenni tárgyak között a térbeli elhelyezkedésük alapján. Ez bizonyos foglalkozások esetén nélkülözhetetlen, de a felgyorsult közlekedésben a helyzetfelismerésben is segít.

 

Mikor vigyük a gyereket szemorvoshoz?

  1. Ha bármilyen rendellenességet látunk, a gyereknek esetleg panasza van életkortól függetlenül.

  2. Ha mi szülők is szemüveget viselünk, esetleg tudunk valamilyen öröklődő szembetegségről, akár a gyerek 1 éves kora előtt is elmehetünk a szemorvoshoz.

  3. 3 éves korban mindenképpen, tehát akkor is, ha semmilyen panasza nincs a gyerekünknek.

  4. Ha pedig már szemüveges a gyerkőc, az orvos által előírt kontroll vizsgálatokra vissza kell járni, illetve ha a gyermek a kontroll vizsgálat ideje előtt jelzi, hogy látása szemüveggel is romlott, hamarabb menjünk el egy újabb vizsgálatra.

  5. Iskolakezdés előtt érdemes leellenőriztetni a gyerek látását függetlenül attól, hogy szemüveges vagy sem.

  6. Iskolás kortól kezdve évente szükséges a vizsgálat. A gyerekeknek ugyanis nagy az alkalmazkodóképességük, az esetleg időközben kialakult fénytörési hibát le tudják alkalmazkodni, élesen is láthatnak, de ez a szem túlmunkájával jár, ami fáradtságot, fejfájást okozhat a nap végére.

 

Ha időpontot szeretnél egyeztetni szemvizsgálatunkra, azt a 06 30 173 1061 –es telefonszámon teheted meg, vagy küldd el a számod a csokolom@kiddoo.hu e-mail címre, és visszahívunk!