Végre kikecmergünk a télből és egyre többet süt a nap. Egyre több időt töltünk kint a szabadban, jobban le lehet fárasztani a gyerekeket és a napfénynek köszönhetően elhagyhatjuk a mindennapos D-vitamin csepegtetését is. Azonban ahogy egyre többet süt a nap, exponenciálisan nő annak az esélye, hogy gyermekünk szemét a káros UV sugarak roncsolják.

Tudtátok, hogy…

  • 1 éves kor előtt már az UV-A sugarak 90%-a, UV-B sugarak 50%-a eljuthat a retinához, így a megfelelő védelem nélkül visszafordíthatatlan károkat tud okozni, ami sokszor csak felnőtt korban derül ki

  • a szemlencse végső formáját a 12 éves korára éri el és mivel a gyerekeknek nagyon tiszta a szemlencséjük, így addig csak minimális mértékben tudja az UV sugarakat szűrni

  • 17 éves korra már az egész életünkben bennünket érő UV sugárzás 70%- át megkaphatjuk

  • az UV sugarak több, mint 90%-a a felhőkön is áthatol, így felhős időben is ugyanolyan fontos a szem védelme

A bennünket érő UV sugárzás hatása kumulatív vagyis összeadódik, így a gyermekkori UV védelem számos felnőttkori szembetegség kockázatát csökkentheti.

 

Ha a káros UV sugárzás a szemre gyakorolt súlyos következményeiről többet szeretnétek megtudni, kérdezzetek bátran bennünket! Írhattok a csokolom@kiddoo.hu e-mail címre vagy jelentkezzetek be egy konzultációra gyerekszemész szakorvosunkhoz.